۲۷ اسفند ۱۳۹۹ | ۱۲:۰۲ کد : ۲۳۴۸ مدرسه بازی‌پردازی معرفی بازی
عیدانه بعدی ما، بازی «مشاعره» می‌باشد. در بین تمامی بازی‌هایی که تاکنون معرفی کرده‌ایم، این بازی به نظر خودمان یکی از بهترین و آموزنده‌ترین بازی‌های موجود می‌باشد. چراکه با توجه به اهمیت شعر و ادبیات و همچنین فاصله گرفتن نسل جدید از شعر و فرهنگ فارسی، حتماً به شما پیشنهاد می‌کنیم این بازی را در شب‌ها و روزهای نوروز، حتی از طریق نرم‌افزارهای موبایلی و به صورت آنلاین نیز انجام دهید.

گردآوری: علی علیزاده

مطالب مرتبط

معرفی بازی «دار (Hangman)»

معرفی بازی «پانتومیم»

معرفی بازی «زو (کبدی)»

معرفی بازی «منچ»

معرفی «نقطه‌بازی»

معرفی بازی «مشاعره»

بازی «مشاعره» بازی‌ای است که باعث تقویت حافظه و تفکر شما می‌شود و شما را به مطالعه بیشتر شعر و ادب فارسی و خواندن کتاب‌های بیشتر ترغیب می‌کند که این مضوع خود، سواد و دانش و بینش شما را افزایش می‌دهد و آگاهی شما را نسبت به زبان فارسی بیشتر می‌کند. حال، با بازی «مشاعره» بیشتر آشنا می‌شویم.
«مشاعره» به معنی «مسابقه شعرخوانی از بر و نبرد کردن در شعر» است. این مسابقه می‌تواند بر اساس شعرهای سروده خود فرد (به ویژه سروده‌های فی‌البداهه) باشد یا بر اساس شعر شاعران دیگر. مشاعره گاه بدین‌صورت است که هر یک از افراد بیتی شعر از بر می‌خواند و نفر بعدی باید شعر خویش را با آخرین حرف آن بیت آغاز کند. اما تعریف قالب مشاعره این است:
«فردی یک بیت از خود یا دیگری را می‌سراید، نفر مقابل باید با آخرین حرف شعر او بیت دیگری بخواند». برای مثال نفر اول می‌گوید:
ای نام تو بهترین سرآغاز بی‌نام تو نامه کی کنم باز
آخرین حرف بیت «ز» است، پس نفر دوم باید یک بیت با حرف «ز» بگوید مثلاً نفر دوم پاسخ می‌دهد:
ز دست دیده و دل هر دو فریاد که هر چه دیده بیند دل کند یاد
اینجا بیت به «د» ختم شد پس نفر اول باید با حرف «د» شروع کند.

اما قوانینی نیز برای مشاعره وجود دارد که به انجام بازی نظم بیشتری می‌دهد؛ از جمله:
• تعدادی بازیکن مسلط به شعر و شاعری در جمع نیاز است که سواد و حافظه شعری داشته باشند تا بازی مشاعره جور شده و بازی شکل گرفته و ادامه یابد.
• اولین بازیکنان شعری را می‌خواند. با حرف آخر بیت آخر، نفر اول یک بیت را شروع می‌کند. نفر بعدی یک بیت دیگر را شروع می‌کند. مثلاً اگر حرف آخر بیت «الف» باشد، می‌گویند: «الف بده».
• اگر کسی شعر تکراری بخواند یا مثلاً دو مصراع بی‌ربط را به هم بچسباند، از بازی خارج می‌شود.
• بدیهی است که همه شعرها را هم باید ازحفظ بخوانید و مکث زیادی باعث سوختن بازیکن می‌شود.
• یکی از راه‌های برد رایج در بازی استفاده از بیت‌هایی است که آخر آ‌ن‌ها به حرف‌های سختی مثل «ز» ختم شود.
در مجموع، همانطور که در ابتدا بیان کردیم، بازی «مشاعره» بازی‌ای است که در کنار فراهم کردن نشاط، باعث تحریک شما برای خواندن شعر فارسی می‌شود و سواد شما را افزایش می‌دهید. پس در عید نوروز که فرصت کافی وجود دارد، حتماً این بازی را امتحان کنید.

برای اطلاع از اخبار مربوط به بازی‌ها و مطلع شدن از مقالات تازه می‌توانید به اینستاگرام ما به آیدی bazikhallagh مراجعه کنید.

منابع

‌‌‌‌‌‌‌

کلید واژه ها: ببروبازیکن بردگیم بازی‌ رومیزی بازی‌ فکری بازی‌ دورهمی بازی‌ خانوادگی بازی‌‎های نوروزی بازی‌های نوروزی